Projecten 2024
De volgende activiteiten zijn in 2024 met behulp van de financiële ondersteuning van de stichtingen HVO en VHVO en andere instanties tot stand gekomen.
Kleurrijk Ontmoeten in de Maten (KOM!)
Met Kleurrijk Ontmoeten in de Maten (KOM!) hebben we op 9 maart jl. voor het derde jaar een prachtig evenement neergezet waar de ‘ontmoeting van culturen’ centraal stond. Ruim 150 mensen en organisaties hebben actief bijgedragen aan KOM! met muziek, dans, eten, kinderactiviteiten, handvaardigheid, kunst, centraal thema ‘wonen’ en nog veel meer. De ongeveer 850 bezoekers hadden veel positieve reacties op dit multiculturele festival. Maar dit was absoluut niet mogelijk geweest zonder de fantastische hulp van alle vrijwilligers (van binnen en buiten De Drie Ranken) en organisaties. Wanneer u op de hier klikt, kunt u met eigen ogen zien hoe geweldig de sfeer was bij KOM! 2024. Dit filmpje geeft een mooie impressie van het grote aantal activiteiten waarin verschillende culturen elkaar konden ontmoeten in De Drie Ranken. We gaan voor een nieuwe KOM! in 2025 en hopen dat er dan weer vele vrijwilligers meedoen!




Voorlichtingsmiddag Niet Aangeboren Hersenletsel
Op maandagmiddag 12 februari 2024 is in de Huiskamer van De Drie Ranken een voorlichtingsmiddag over Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) gehouden. Deze middag was georganiseerd door de pastorale teams van De Drie Ranken. Ongeveer 40 bezoekers hebben deze boeiende middag bijgewoond.
Voor meer informatie klik hier voor het uitgebreide verslag.


Fietstocht ‘Ken je wijk De Maten’
Prachtig weer en bijna 50 enthousiaste fietsers…de fietstocht ”Ken je wijk, de Maten” moest haast wel een succes worden. En het wás een succes!
Nadat de heer Messerschmidt, wethouder in Apeldoorn, voor de opening van dit culturele gebeuren zorgde, gaf Ed van Gent ons veel interessante informatie (met foto’s) over het ontstaan en de geschiedenis van de Maten.
Hierna konden de fietsen van de standaard en reden we in groepjes een uitgezette mooie route de hele Maten door. We kwamen o.a. langs het oudste huis in onze wijk, langs de Heemtuin en konden 14 kunstwerken bekijken en er met elkaar over praten. In het mooi uitgevoerde boekje dat alle deelnemers kregen stond niet alleen de route beschreven, maar gaf ook veel informatie over de betekenis van het kunstobject en de kunstenaar.
Wist u bijvoorbeeld waarom “De Hooibalen” juist bij de Matenpoort staat? En wist u dat de hoogte van dit kunstwerk (12 meter) precies het hoogteverschil is tussen het begin en het einde van het Apeldoorns kanaal?
Bent u nieuwsgierig naar het fietsboekje? Het is voor € 5,00 verkrijgbaar bij de Readshop en bij Galerie ArtFra (zolang de voorraad strekt).




All Souls All Mates
Op vrijdagavond 1 november vond All Souls All Mates plaats. Een sociaal wijk-verbindend event in De Maten aan de Eglantierlaan waarbij duizenden kaarsjes aangestoken werden door wijkbewoners. Behalve de kaarsjes waren er allerlei andere activiteiten waarbij mensen werden uitgenodigd om te delen wat leeft aan verdriet en goede herinneringen aan dierbaren. Voor alle activiteiten is de toegang laagdrempelig en vrij van kosten.
All Souls All Mates begon met het LichtUur om 19:00 uur in de kerkzaal. Dit is een bijeenkomst met muziek, voordracht, verhalen en film, gelinkt aan een thema rond afscheid en rouw. Het thema van dit jaar was: ‘Het is wat het is’. De kerkzaal van De Drie Ranken was volledig bezet.
Om 20:00 uur opende wethouder Peter Messerschmidt het evenement en werd begonnen met het aansteken van de 6700 kaarsjes, een karwei dat met hulp van honderden wijkbewoners, geen karwei blijkt te zijn maar een mooie happening.
Een kaarsje branden is inmiddels een breed gangbare vorm om betrokkenheid uit te drukken. We willen met dit event, en alle activiteiten er omheen, uitdrukken dat samenleven bestaat bij de gratie van aandacht voor elkaar, saamhorigheid en onderlinge zorg. Daar hoort ook bij dat je stil staat bij mensen die gestorven zijn, of die om welke reden dan ook in je gedachten zijn.
Naast de ruim 6000 kaarsjes waren er diverse andere activiteiten.
Zo was op de website van De Drie Ranken de ‘Gedachtenispagina’ ingericht. Daar kon een herinneringstekst worden achtergelaten over een dierbare. Deze tekst werd tijdens de kaarsenactie getoond op de Twitterwall, een groot beamerscherm.
Tijdens de kaarsenactie kon men bij de Hemeldichter een gedicht kiezen dat vervolgens werd voorgelezen of ter plekke geschreven! Er werden mooie gesprekken gevoerd, men kon zelf ook wat schrijven en dit posten in de Hemelpostbus.
Bij de ‘Ik schrijf een naam kraam’ kon men een kaarsje opsteken in combinatie met een persoonlijk kaartje. Bij deze kraam stonden leden van het pastoraatsteam om met de mensen gesprekken te voeren over wat er leefde aan verdriet en herinneringen.
De Spiegeltent bood een individuele (of met z’n tweetjes) ervaring van ontelbare kaarsjes die, weerkaatst door spiegels rondom, rivieren van licht vormden.
Bij de vijver De Oversteek kon men een bootje voorzien van een kaarsje en van een naam. Emotioneel was het om het bootje een duwtje te geven en los te laten.
Aan de Disgenotentafel kon men verloren dierbaren weer aan tafel denken en op een papieren bord schrijven wat men aan hem of haar graag zou willen zeggen.
In het All Souls All Mates café was live muziek en zang verzorgd door Lisa Blijenberg. Een drankje kon genuttigd en men kon zitten. Aan het eind van de kaarsenactie werd gezamenlijk het lied ‘You’ll never walk alone’ gezongen.



OASE Fotogroep
De Oase fotoclub probeert een plek te zijn waar passie voor fotografie samenkomt met creativiteit en techniek! Of je nu een ervaren fotograaf bent of net begint, onze club beoogd een inspirerende omgeving te bieden waar je je vaardigheden kunt ontwikkelen en je liefde voor fotografie kunt delen.
We komen maandelijks bijeen en spreken voor elk van die bijeenkomsten een thema af om te fotograferen. Het resultaat, de foto’s, worden dan besproken op de eerstvolgende bijeenkomst en hierbij schenken we dan aandacht aan:
-Fotografie technieken.
Bij het bespreken van de foto’s worden belichting en scherpstelling, het gebruik van lenzen en camera-instellingen besproken en duiken we in de technische aspecten van fotografie.
-Onderwerp- en Compositieanalyse.
Een goed onderwerp en een sterke compositie zijn essentieel voor het maken van ‘goede’ foto’s. Tijdens onze bijeenkomsten bespreken we diverse onderwerpen en leren we hoe je deze op een creatieve manier kunt vastleggen.
-Gezamenlijk fotograferen op locatie.
Naast het opdoen theoretische kennis maken we ook ruimte voor praktisch fotograferen op locatie, zowel ‘binnen’ als ‘buiten’. Hier kunnen leden hun camera’s meenemen en in een hands-on omgeving werken aan hun fotografievaardigheden. Of het nu gaat om portretfotografie, landschapsfotografie of macrofotografie, er is voor ieder wat wils.
Of je nu je technieken wilt verbeteren, of gewoon wilt genieten van de kunst van fotografie, het doel is om plezier te beleven aan fotografie in al haar aspecten
‘Laten we samen de wereld door de lens verkennen!’





Oud Geleerd Jong Gedaan
De Stichting OGJG organiseert interactieve collegereeksen voor senioren, die gegeven worden door studenten. De werkgroep Apeldoorn heeft in het verslagjaar drie collegereeksen georganiseerd. Iedere reeks bestaat uit 4 colleges van elk een uur Het thema van deze drie reeksen was:
- de familieruzies in Europa
- iconografie
- kunstmatige intelligentie
De colleges worden gegeven in de maanden februari, april en oktober. Voor de uitvoering hiervan wordt een zaal in het in het Kerkcentrum De Drie Ranken gehuurd. Uitnodigingen (inclusief korte samenvatting van de inhoud ) voor deze colleges worden gepubliceerd in De Wijkkrant “De Maten” het informatieblad “Drieklank” en de weekbrief van “De Drie Ranken”
De werkgroep kan zich verheugen in een toenemende belangstelling. Het maximaal toelaatbare aantal deelnemers per reeks is 40. Dit aantal is in het afgelopen jaar twee keer overtekend zodat we belangstellenden moesten teleurstellen. Dit komt ongetwijfeld door de interessante onderwerpen en door het hoog niveau van de student/docent. De tevredenheid van de deelnemers over de colleges is groot, getuige een gemiddelde waardering van 8,7 op een tienpuntschaal. In het begin (2019) kwamen de deelnemers voornamelijk uit de wijk De Maten maar, met name de laatste jaren, mogen we ook deelnemers uit andere wijken van Apeldoorn begroeten en ook zelfs buiten Apeldoorn.


Project Digitalisering De Maten (PDDM)
Het project, afgekort PDDM, is gestart in 2021. We willen senioren (65 plus) digitaal zelfredzamer maken door (jong) volwassenen als ‘digicoach’ in te schakelen. Daarbij kan het contact tussen jong en oud bevorderd worden. De senioren die bij ons komen kunnen niet echt een keus maken uit bestaande digitaliseringsprojecten. Redenen zijn: te grote groep, niet genoeg tijd voor hun hulpvraag, zich niet begrepen voelen en/of te hoge kosten. Ze voelen zich vaak bij ons op de plek en wel om 2 redenen.
1. De begeleiding is een-op-een: elke senior heeft een eigen digicoach.
2. Het is in principe bij de oudere thuis.
De senior kiest bij de intake zelf 2-3 leerdoelen uit om samen met de digicoach aan te werken. Gedurende 5-8 weken, één uur per week.
Door de financiële ondersteuning van Stichting Huis van Ontmoeting is dit project helemaal gratis! Het is een samenwerkingsverband tussen welzijnsorganisatie Stimenz en de geloofsgemeenschap van De Drie Ranken.
De afgelopen jaren hebben we al veertig senioren geholpen. Nieuw dit jaar is onze “Helpdesk”. In het najaar zijn we gestart met het spreekuur van onze helpdesk. Dit uur is bedoeld voor 60+’ers die geen volledige cursus willen volgen, maar met een paar ‘digitale’ vragen zitten. De helpdesk geeft voorrang aan oud-deelnemers van de cursus digi coaching. Elke tweede vrijdag van de maand is er een spreekuur van de helpdesk in De Drie Ranken, op dezelfde tijd als Ontmoetingsplek De Druif.


Kerstvreugde
Samen met Stimenz en Huis van Ontmoeting heeft de Oekraïense gemeenschap een kunsttentoonstelling met Kerst als thema georganiseerd. Oekraïense kinderen konden hun schilderijen en tekeningen presenteren. Op 14 december heeft burgemeester Ton Heerts de tentoonstelling geopend. Op die dag zijn er ook traditionele Oekraïense hapjes geserveerd, wat de culturele verbinding verder versterkte.
Gedurende een week was de tentoonstelling in De Drie Ranken te bezoeken.. Op de laatste dag zijn de kunstwerken verkocht. De opbrengst (bijna € 500,00) van deze verkoop is gebruikt om kerstcadeautjes te kopen voor de jonge kunstenaars.





Eet Mee
In september 2022 zijn we in De Maten gestart met het project Eet-Mee. Doelstelling is het verzorgen van een gezonde warme maaltijd in een sociaal prettige en ongedwongen sfeer die uitnodigt tot ontmoeting en verbinding aan mensen die de mogelijkheden, noch de financiën, noch de sociale omgeving hebben om hier dagelijks in te voorzien.
Wekelijks verwelkomen we ongeveer 40 personen. De maaltijden worden elke donderdag verzorgd door 6 vrijwilligers uit een groep van ongeveer 30. De waardering van onze gasten is hoog. Komend jaar willen we proberen door te groeien naar 50 gasten, waarmee we aan de grens van onze capaciteit zitten.
Voor het realiseren van het project is geld nodig. Hieraan wordt bijgedragen door de Gemeente Apeldoorn via een startsubsidie, door subsidies en schenkingen (individuele giften, Jumbo, de kringloopwinkel van de Hofstad, de centrale en wijkdiaconie van de PGA, crowdfunding, bijdragen van gasten en natuurlijk de steun in natura van de voedselbank).
2024 in cijfers:
- tot 8 augustus 2024 hebben we 1436 gastmaaltijden ingekocht, bereid en uitgedeeld
- worden er minimaal 1200 vrijwilligers uren gewerkt door de vrijwilligers
- zijn we van gemiddeld 26 gasten in het eerste kwartaal 2023, gegroeid naar gemiddeld 39 gasten in het derde kwartaal van 2024
- zien we dat gasten elkaar voorafgaande aan het eten al ontmoeten voor de ingang en na het eten soms spontaan elkaar uitnodigt om nog even koffie te komen drinken, of na te praten bij iemand thuis
- zijn er in de groep relaties ontstaan en neemt men elkaar mee naar andere activiteiten
- zien we meerdere en verschillende nieuwe gasten van allerlei gezindte en allerlei cultuur
- blijkt het merendeel van onze gasten geen betrokken kerklid te zijn
- hebben we een begin gemaakt met een eigen inventaris om wat makkelijker voor groepen tot 50 personen het eten te bereiden
- heeft een delegatie van gemeente-raadsleden met onze gasten mee gegeten
- worden we blij van alle giften en schenkingen
- hebben onze koks met grote inzet en enthousiasme de prijs per maaltijd laag weten te houden
- leek 2024 het jaar dat we met een tekort zouden afsluiten en bleek bij de jaarwisseling dat we met een positief saldo geëindigd zijn.







Leeskringen
Er zijn twee kringen van elk 13-15 mensen. Daar worden per jaar vier boeken gelezen. Het project wordt geleid door een gepensioneerde docent Nederlands van de scholengemeenschap De Heemgaard. De Nederlandse literatuur staat centraal. Er worden boeken gelezen en besproken van Nederlandse auteurs die in de laatste paar jaar zijn verschenen. Dat waren in het afgelopen jaar “De onzichtbaren” van Frank Nellen, “Nirwana” van Tommy Wieringa, “Ik kom hierop nog terug” van Bob van Essen en “Luister” van Sascha Bronwasser. Op 27 november was er een boeiende bijeenkomst met de schrijver Frank Nellen om te praten over zijn boek ‘De onzichtbaren’.
De kringbijeenkomsten (op de woensdagmiddag en de donderdagavond) verlopen altijd in een goede sfeer. Serieuze en soms diepgaande discussies worden regelmatig afgewisseld met momenten waarin er voldoende ruimte is voor humor en vrolijkheid. De deelnemers ervaren dat zij door de gesprekken en ook door de vooraf toegestuurde vragen de besproken boeken beter begrijpen, c.q. meer kunnen waarderen. De leeskringen voorzien in een behoefte. De deelnemers vinden het fijn om in een ontspannen sfeer zich met elkaar te verdiepen in een goed, maar niet altijd gemakkelijk boek. De discussies naar aanleiding van een gelezen boek geven hun veel meerwaarde.

