Projecten 2025

Kleurrijk Ontmoeten in de Maten (KOM!) 2025 weer een succes

KOM! had dit jaar een kleine 600 bezoekers. Het was voor de 4de maal een succes dankzij de ruim 160 deelnemers, de ondersteuning van Stimenz  en de vele vrijwilligers vanuit De Drie Ranken en de wijk. Het doel is en blijft dat mensen uit verschillende culturen elkaar kunnen ontmoeten rond muziek, zang, dans, lekkere hapjes, gedichten en verhalen, theater, kinderactiviteiten, informatiestands, handvaardigheid en kunst. Elke keer zijn we blij met het positieve commentaar van de deelnemers. Een gevluchte Turkse man die bij KOM! een verhaal over zijn leven vertelde zei het zo: ‘activiteiten bij KOM! zijn als een kleurrijk mozaïek, een harmonieuze mix die zo hartverwarmend en inclusief is dat mensen er elk jaar met veel enthousiasme naar uitkijken’.  Een Nederlandse zangeres vatte het zo samen: ‘wat was het een mooie en bijzondere dag! Met zulke leuke ontmoetingen’. Een vrijwilligster zag ‘veel lachende gezichten en geanimeerde gesprekken. Kortom weer een succes’. Vanuit de organisatie danken we ieder voor het vele werk dat verzet is om KOM! 2025 opnieuw mogelijk te maken!

Onderstaand de links van een impressie van afgelopen Kleurrijk Ontmoeten in de Maten (KOM!) 2025 en de kindermodeshow in traditionele klederdracht

Klik hier! https://www.youtube.com/watch?v=5wemJUOm-ys en Klik hier! Video KinderModeshow

Subsidieregeling Gebiedsparticipatie

De Kunst van het samenleven en de Oneindige cirkel

Op zondagmiddag 16 februari was er een uitvoering van een soefi dansceremonie, die sinds 2005 erkend is door UNESCO als immaterieel erfgoed. De grondlegger van de soefibeweging, Rumi, predikte de kunst van het samenleven door verdraagzaamheid voor allen ongeacht afkomst, kleur of geloof.

Tijdens deze Sema-dansceremonie symboliseren draaiende professionele derwisjen de wereld en het universum. Alles draait en vandaar draaien zij ook, een oneindige cirkel. Er wordt ook uitleg gegeven over de symboliek van de ceremonie.

Er kwamen in de grote zaal van De Drie Ranken ruim 100 mensen die eerst naar een hafiz luisterden. De hafiz kent de gehele Koran uit het hoofd. Hij citeerde enkele verzen uit de Soera over vrijgevigheid, vriendelijke woorden en vergeving. Daarna werd er uitleg gegeven over de bij de dansceremonie gebruikte instrumenten: de snaarinstrumenten ud en saz en de rietfluit, de ney. Daarna dansten in een draaiende oneindige cirkel twee derwisjen onder begeleiding van traditionele muziek. Vervolgens was er uitleg over de gebruikte symboliek en houding van armen en handen en dansten opnieuw de derwisjen. Er werd afgesloten met gezellige traditionele Turkse hapjes.  Het werd mogelijk gemaakt door Stimenz, Gemeente Apeldoorn en stichting Acacia met medewerking van Huis van Ontmoeting. 

Subsidieregeling Inwoners Intiatieven